Muž z Havířova vylákal od seniorky půl milionu, policie zachránila 120 tisíc

Kriminalisté vypátrali a obvinili muže, který měl jakožto „banka“ ochránit napadený účet seniorky. Paní ale díky sděleným osobním a bezpečnostním přihlašovacím údajům přišla o téměř půl milionu korun.

Více než 70letá žena z Opavy měla o stavu a pohybu financí na svém účtu povědomí, a tak ji v letos v březnu udivilo hlášení bankomatu o překročeném limitu. Ověřením zjistila, že „postrádá“ na účtu několik set tisíc korun díky platbám provedeným bezesporu cizí osobou. Neváhala a obrátila se na policisty. Podrobnosti popsala policejní mluvčí Soňa Štětínská.


PRÁCI MĚL ŠÉF KYBERNETICKÉ KRIMINALITY

Prověřování započali opavští kriminalisté, kteří věc dle příslušnosti předali krajskému oddělení kybernetické kriminality krajského ředitelství. Kriminalisté prověřili veškeré souvislosti, pracovali s informacemi od finančních ústavů, analyzovali vše točící se kolem pohybu financí po „odčerpání“ z účtu. Prostě, taková standardní policejní činnost. Na základě zadokumentovaných skutečností obvinil vrchní komisař oddělení kybernetické kriminality 30letého muže z Havířova ze zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, přečinu podvodu a přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.


ZLOČINCI STAČILA JEDNA SMS A FALEŠNÝ HOVOR

Obviněný měl v polovině března kontaktovat paní zasláním SMS zprávy s avízem, že jí bude následně z její banky voláno ohledně účtu. Hovor pak uskutečnila neznámá žena vydávající se za pracovnici banky s tím, že účet paní byl napaden hackery a je nutné učinit opatření. Důvěřivá seniorka poskytla „na dálku“ veškeré informace ke svému účtu a platební kartě, včetně přístupových údajů a PINu. Paní zpřístupňovala obdržené kódy potřebné k blokaci fiktivní pracovnici banky, nevědomky jí však tím poskytovala potvrzovací kódy k transakcím. Bez jejího vědomí tak začaly z účtu odcházet na účet jiný různě vysoké částky, od stokorun až po částku převyšující sto tisíc. Byly také prováděny platby za rozličné nákupy a služby. Celkově uplatňuje poškozená škodu ve výši téměř 500 000 korun. Kriminalisté dále vyčíslili téměř 300 000 korun ve formě pokusu. A do třetice ještě jeden údaj - více než 120 000 korun kriminalisté zajistili.

Policisté zjistili informace k totožnosti podezřelého a jeho pohybu. Po předchozím souhlasu státního zástupce ho v dubnu zadrželi. Nyní již obviněný, který užíval finance pro svou potřebu, je ohrožen trestní sazbou v rozmezí od tří do osmi let odnětí svobody. V trestním rejstříku má především majetkové skutky a podvodná jednání. Trestní stíhání je vedeno vazebně. Vyšetřování není samozřejmě u konce, i nadále probíhají úkony trestního řízení.


VISHING NENÍ OJEDINĚLÝ

Výše popsané jednání není bohužel ojedinělé, jedná se o metodu sociálního inženýrství, takzvaný Vishing. Osoby vydávající se v telefonu za pracovníky bank získají přístupové údaje k účtu budoucích poškozených pod legendou ochrany napadeného účtu. Opak je pravdou – cílem volajících je získat Vaše peníze. Uvedené je vhodné připomínat zejména starším osobám, což mohou učinit příbuzní mladšího věku orientující se lépe v dané problematice.

Obecně lze doporučit nereagovat na takového hovory a nikdy nesdělovat cizí osobě citlivé a bezpečnostní údaje k platební kartě či online bankovnictví. Vždy máte možnost kontaktovat svou banku - pokud nevyužijete osobní kontakt, nevolejte na telefonní číslo sdělené neznámým volajícím, ale užijte veřejně dostupný oficiální kontakt. Vhodné je „nemazat“ historii komunikace. V případě jakýchkoliv nejasností jsou Vám k dispozici samozřejmě i policisté na bezplatné tísňové lince 158.





Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.