Havířovští policisté dopadli nebezpečného mladíka na útěku z pasťáku

Dvě loupeže a znásilnění má mít na svědomí mladistvý. Nyní je již ve vazbě. Trestných činů, které jsou mu kladeny za vinu, se dopouštěl v době, kdy byl na útěku z výchovného ústavu.

Koncem minulého týdne odpoledne byla v Havířově při cestě lesoparkem sexuálně napadena mladá žena. Násilím podpořeným pohrůžkou zabití ji pachatel zatáhl do zalesněného prostoru. Vyděšená dívka se mu jeho jednání snažila rozmluvit. Přitom však zachovala klidnou hlavu a v nestřeženém okamžiku se jí podařilo z místa utéct k ženě, která tudy zrovna procházela. Když násilník viděl, že volají mobilem, z místa utekl.

Ženy skutek nejprve oznámily strážníkům městské policie, kteří bezodkladně kontaktovali policii. Díky osobní a místní znalosti havířovských policistů i kriminalistů byl podezřelý mladík během několika málo hodin od spáchání skutku vypátrán a zadržen, řekla policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Během prověřování výše uvedeného skutku vyšly najevo další skutečnosti o mladíkově trestné činnosti, a to dvou loupežích, které měl spáchat začátkem prázdnin. V prvním červencovém týdnu měl mladík z ramene více než šedesátileté ženy strhnout kabelku s takovou razancí, až upadla na zem. Se zraněním, jehož doba léčení nebyla stanovena, byla poškozená převezena do nemocnice.

Tři dny poté měl čin zopakovat. Mladá žena při přetahování o kabelku, ve které kromě peněženky s finanční hotovostí a osobních dokladů měla platební karty, taktéž upadla. Naštěstí pro ni drobné oděrky si ošetření zdravotníky nevyžádaly.

Na základě zjištěných skutečností kriminalisté mladistvého obvinili ze spáchání provinění znásilnění, loupeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let. V případě postihu mladistvých pachatelů jsou trestní sazby poloviční. Kriminalisté současně podali cestou státního zástupce podnět na jeho vzetí do vazby, což soudce akceptoval.





Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.