Pět Afghánců v Bruntále

Operátoři policejní linky 158 přijali tuto středu ráno neobvyklý hovor. V areálu bruntálské firmy se měly pohybovat neznámé osoby, pravděpodobně cizinci. „Policisté po příjezdu na místo zjistili, že jde vskutku o cizí státní příslušníky, kteří měli vystoupit z nákladového prostoru kamionu,“ řekla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Jelikož pětice mužů policistům nepředložila cestovní doklady či doklady totožnosti, směřovaly identifikační procesy a další úkony ke zjištění, o koho se jedná a současně ke zjištění oprávněnosti vstupu a pobytu na území naší republiky.

Policisté ověřili, že jde o pět mužů z Afghánistánu ve věku od 15 do 27 let. Tři dospělé muže ve věku od 18 do 27 let převezli do Zařízení pro zajištění cizinců v Balkové. Zároveň zjistili, že všichni zažádali o mezinárodní ochranu v jiném státu a k nám vstoupili neoprávněně. Nyní proto budou probíhat standardní úkony správního řízení k jejich předání do státu, ve kterém si podali žádost, a to dle mezinárodní úmluvy, tzv. Dublinského systému.

A dva patnáctiletí hoši? S ohledem na jejich věk si je převzali pracovníci odboru sociálně právní ochrany dětí.




Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.