Mladí lidé vyrazili na túru v legínách. V Jeseníkách málem umrzli

Zimní Jeseníky hrubě podcenil pár mladých turistů, kteří v neděli 30. ledna vyrazili na túru z Ovčárny směrem k Dlouhým stráním. Silně vyčerpaného muže a ženu, která navíc trpěla podchlazením, musela zachraňovat horská služba.

„Muž se třásl zimou, měl pouze legíny, přes ně kraťasy, větrovku a na nohou tenisky a sněžnice. Neměl ani rukavice. Podobně na tom byla jeho družka, která ležela na zemi zabalená v izolační alu-fólii, kterou dostali od kolemjdoucích skialpinistů, kteří poté pomáhali se zásahem,“ uvedl Ondřej Šimko, člen Horské služby Jeseníky.  

Podcenili snad vše, co mohli

V době příjezdu horské služby už zkřehlá žena nebyla schopna pohybu. Záchranáři zabalili nešťastníky do teplých bund a do speciálního termického vaku. Na čtyřkolkách je pak převezli k čekající sanitce záchranné služby.

„Podcenili snad vše. Především zásady bezpečného pohybu v horách, neměli aplikaci Záchranka v mobilech, neseznámili se s aktuálními výstrahami. Tím nejdůležitější však byl fat, že byli naprosto nedostatečně oblečeni, obuti a vybaveni,“ připomněl Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.




Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.