Pedagogové AVE Art zhotovili sochu ze šrotu

Kombinovaná socha s pracovním názvem Babylonská věž se v úterý 8. června odhalovala ve Svinově v Polanecké ulici, v areálu největší tuzemské firmy na zpracování kovového odpadu a barevných kovů. Jejími autory jsou pedagogové Vyšší odborné školy a střední umělecké školy AVE ART v Ostravě Lukáš Dvorský a Marek Břuska. Socha zhotovená ze šrotu podle návrhu ostravského sochaře Lukáše Dvorského má na výšku 4,5 metru. Více jak 15 tun kovového odpadu je doplněno zelení. Plastika upozorňuje na potřebu chovat se ekologicky a na nutnost recyklace surovin a šetření přírodních zdrojů. Vznikla ke 30. výročí fungování firmy TSR v České republice.

„Skici pro sochu jsem tvořil na základě informací o firmě, tedy kam směřuje, že letos slaví kulaté výročí existence v České republice, že cílí na zelenou budoucnost. Samozřejmě jsem vycházel i z možností poskytnutého materiálu, kterým je šrot, a také ze své dosavadní sochařské zkušenosti. Návrhů jsem naskicoval asi patnáct, ale vítězným se nakonec stal ten první, který jsem zpracoval. Na konečné realizaci jsem spolupracoval s kolegou Břuskou, spolu jsme vybírali materiál z toho, co nám nabídlo místní šrotiště, vymýšleli jsme úpravy jednotlivých profilů,“ řekl Lukáš Dvorský, absolvent sochařské akademie a také autor památníku, který od loňského roku u Fakultní nemocnice Ostrava připomíná oběti střelby.

Socha je složena z různých kovových profilů, součástí jsou například profily svodidel či kolejnic a různé výpalky, celkem obsahuje přes 15 tun kovu. Podle Dvorského bylo nejobtížnější kotvení jednotlivých profilů k základové desce, protože některé mají váhu okolo 500 kilogramů. Na jejich umístění byla proto zapotřebí i pomoc šikovných jeřábníků a další pracovníků šrotiště.

Oba tvůrci spolupracovali s firmou TSR v Ostravě už v minulosti. U příležitosti dokončení revitalizace areálu zhotovili z kovu zeměkouli, která zdobí pozemek vedle správní budovy.

„Tehdy šlo o jiný typ práce. U zeměkoule nás firma oslovilo s již jasnou představou toho, jak má vypadat dílo, které bude symbolizovat rozsah působnosti firmy, která operuje ve třiceti zemích světa. Výtvarný proces tam nebyl skoro žádný, jednalo se pouze o řemeslnou činnost," objasnil Lukáš Dvorský.

Oba tvůrci působí jako pedagogové na VOŠ AVE ART Ostrava, která jako jediná v MSK nabízí obor umělecký kovář, a to i ve formě rekvalifikace. Obor už má asi 120 absolventů, mezi nimi dokonce pět dívek.

Vytvoření sochy ve svém ostravském areálu iniciovala společnost TSR k připomínce 30. výročí svého vstupu do České republiky. Aktuálně v Česku provozuje největší síť kovošrotů, její podstatnou činností je vracet do života použitý kov a šetřit tak druhotné suroviny.

„Socha bude našim zaměstnancům připomínat cílení naší firmy na udržitelnou budoucnost a bude určitě i zajímavostí pro naše obchodní partnery, kteří k nám do areálu přijíždějí,“ řekl jednatel TSR CZ Jaroslav Palla.

Ostravským areálem firmy TSR projde ročně asi 250 tisíc tun železného šrotu a barevných kovů, třicet poboček v celé České republice ročně zpracuje 900 tisíc tun kovu. TSR je jedinou firmou v ČR ve svém oboru, která zákazníkům nabízí celorepublikové pokrytí. Moravskoslezském kraji má zhruba 100 zaměstnanců, hlavní provoz je v Ostravě, dále má kraji střediska v Novém Jičíně a Vsetíně; zároveň zde působí její dceřiná společnost Ritschny kovošrot a sběrné suroviny, která provozuje osm výkupních míst na Bruntálsku, Opavsku, Ostravsku. TSR Czech Republic zaměstnává přes 400 lidí. Společnost nakupuje šrot ze sběrných dvorů, kovošrotů, vykupuje také z demolic i výrobních firem. V souvislosti s aktuálním nedostatkem kovového materiálu pro výrobu zaznamenala zvýšení zájmu o šrot o 30 procent oproti 1. kvartálu loňského roku, kdy se ještě neprojevily dopady pandemie, což je rekordní nárůst. Epidemie covidu-19 se přitom loni ve firmě projevila dramatickým poklesem výkupních cen jak železného šrotu, tak barevných kovů, který odstartoval v březnu 2020 a pokračoval až do loňského září. Poté začaly ceny růst, nárůst až na drobné korekce trvá dodnes. Například ceny mědi vzrostly od září 2020 do dnešních dnů skoro na dvojnásobek své hodnoty. TSR je členem nadnárodního koncernu Remondis, který se zabývá recyklací, vodním hospodářstvím a poskytováním komunálních a průmyslových služeb. Celá skupina zaměstnává přes 30 tisíc lidí a prostřednictvím svých společností operuje ve třiceti zemích světa, kde funguje více jak 800 provozoven.





Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.