Ostravské Vzdělávání cirkusem vyvrcholilo ve školách na Islandu

Novocirkusovými workshopy ve čtyřech základních školách na Islandu vyvrcholil mezinárodní projekt „Vzdělávání cirkusem – Education by circus“ z dílny ostravského Cirkusu trochu jinak, který motivoval tisíce dětí z Česka a Islandu ke sportu i umění a zároveň je varoval před nebezpečím šikany.

„Po workshopech s dětmi z českých škol a dětských domovů jsme se na Islandu přesvědčili, že dětský svět nezná hranice. Kluci a holky na Islandu reagovali na naše netradiční novocirkusové pojetí sportu a umění úplně stejně jako v Ostravě, Karviné, Opavě nebo v Kravařích. A učitelé byli nadšení, že se nám podařilo rozhýbat i děti, které se normálně nijak neprojevují a nevystupují ze své ulity,“ zhodnotil vyvrcholení celoročních aktivit principál Cirkusu trochu jinak Václav Pokorný.

Projekt „Vzdělávání cirkusem – Education by cirkus“ podpořený EHP granty začal na jaře workshopy v moravskoslezských školách, na kterých dětem členové skupiny Hringeikur a Cirkusu trochu jinak přiblížili prostřednictvím novocirkusových disciplín svět sportu, umění a pohybu. „Dokázali jsme zaujmout a včlenit i ty děti, které se běžně takových aktivit neúčastní, včetně nových žáků z Ukrajiny,“ řekl Václav Pokorný. Na první den určený pro všechny děti navazovalo druhý den představení Just Try It! nacvičené s nejtalentovanějšími žáky, kteří představili své umění kamarádům z celé školy. Jejich spolužáci si mohli užít nejen profesionální výkon novocirkusových umělců, ale také příběh, který poukazoval na šikanu ve školách. Další reprízy představení Just Try It! se odehrály v rámci mezinárodního novocirkusového festivalu CIRKULUM, kde proběhla po představení panelová diskuze s dětmi. Festival nabídl také prezentaci islandského novocirkusového umění a celovečerní představení Whatever the Weather.

Na druhé části projektu, která se zaměřila na mateřské školy, spolupracovali choreografové ze skupiny Feel the Universe a norská umělkyně Karoliny Aamas. Jejich představení Motýlí svět plné tance, závěsné akrobacie na laně a žonglování, zavedlo děti svým pohádkovým příběhem, kde i jablko ožije a umění létat se stane krásnou skutečností, do přírody a světa pohybu a sportu.

Další část se zaměřila na děti z dětských domovů, které novocirkusoví lektoři zasvětili do tajů ekvilibristiky i balančních a pohybových disciplín a připravili s nimi představení, které pak děti odehrály v domovech pro seniory i na několika veřejných akcích.

Originální novocirkusový projekt vtáhl během několika měsíců do světa netradičního sportu a umění stovky žáků z 8 základních škol v Česku i na Islandu. Představení Just Try It! vidělo přes 2 500 dětí ve dvou zemích a mnoho dalších diváků na veřejných produkcích. Představení Motýlí svět navštívilo 7 mateřských škol v Moravskoslezském kraji, kde jej shlédlo přes 450 dětí. Projekt prokázal svůj přínos a bude dále pokračovat pod názvem Propojení světa kultury, umění a pohybu.





Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.