Přípravné práce k uzavření důlních jam ve Frenštátě jsou v plném proudu

Už 390 nákladních automobilů plných zásypového materiálu projelo Frenštátem pod Radhoštěm do areálu Dolu Frenštát, kde státní podnik DIAMO pracuje na zasypání důlních jam. Návoz 214 tisíc tun materiálu bude pokračovat až do května roku 2023. Poté by se mělo začít se zasypáváním jam F4 a F5 Dolu Frenštát. Město Frenštát pod Radhoštěm požádalo o převod některých pozemků a staveb po bývalém státním podniku OKD.

„Dle dostupných informací, které máme k dispozici, byla v dotčeném území areálu Dolu Frenštát odstraněna ornice, na kterou bude navezen až jeden metr vrstvy hlušiny z vypraného uhlí. Na tento podklad pak bude naváženo kamenivo a hlušiny z dřívějších ražeb Dolu Staříč. Proto nyní městem v pracovních dnech projíždí navíc až 50 nákladních automobilů, které hlušinu potřebnou k zasypání přivážejí a budou v tom pokračovat zhruba do května příštího roku. Poté bude dovezený zásypový materiál dopraven pomocí hřeblových dopravníků nad ústí obou jam do prostoru otevřených poklopů a dojde tak k postupnému zasypání obou důlních děl,“ uvedl Jiří Unruh, místostarosta města Frenštátu pod Radhoštěm. Po ukončení zásypu budou odstraněny povrchové stavby a objekty a celý areál by měl být sanován a rekultivován.

Město Frenštát pod Radhoštěm má zájem o pozemky a liniové stavby hlavně v katastrálním území Frenštát pod Radhoštěm po bývalém státním podniku OKD, které v sobě zahrnují vodovody, kanalizace, oba vodojemy Marek a Helštýn, tlakovou stanici u Siberie a další drobné stavby. O toto vše město požádalo oficiálním dopisem na začátku letošního roku státní podnik Diamo, a to formou žádosti o bezúplatný převod. „Jedná se například o pozemky bývalého odvalu na Píšově Dolině, kde by eventuálně mohla v budoucnu stát například fotovoltaická elektrárna pro pokrytí energetických potřeb města. Dále jsou to vodovodní a kanalizační řady v majetku bývalého OKD a.s. a další stavby. U liniových staveb asi nebude problém získat je do majetku města k dalšímu využití a užívání pro potřeby občanů města bezúplatně. Jestli se to ale povede u pozemků, není v tuto chvíli jasné. Podle mého názoru je důležité, aby municipalita měla vliv a kontrolu nad strategickými sítěmi, a aby tak město mohlo ovlivnit ceny služeb v této oblasti. Toto považuji z hlediska potřeb spoluobčanů za velmi důležité,“ doplnil místostarosta Unruh.

Město Frenštát pod Radhoštěm se také zapojilo a podporuje projekt CÉRKA zaměřený na revitalizaci a rozvoj území po hornické činnosti v oblasti Mikroregionu Frenštátsko. Frenštátští zastupitelé svou vůli projevili na svém posledním zasedání 23. 6. 2022 schválením uzavření Memoranda o podpoře tohoto projektu.



Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.