Králem Distribuční maturity 2023 v Ostravě se stal Šimon Stoklasa z „Jízdárny“

Distribuční maturitu úspěšně složilo 26 studentů partnerských středních škol Skupiny ČEZ, kteří se sjeli do Ostravy na třídenní poznávání procesů souvisejících s distribucí vyrobené elektřiny. Teoretická část včetně závěrečného maturitního testu probíhala v prostorách Domu energetiky, na praktické ukázky vyjeli budoucí energetici do okolních rozvoden. V rozhodujícím testu nejlépe uspěli studenti Gymnázia a Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky z Frenštátu pod Radhoštěm a Šimon Stoklasa z ostravské Střední školy elektrotechnické Na Jízdárně, který se stal vítězem Distribuční maturity, řekl mluvčí ČEZ Vladislav Sobol.

Celé tři dny byly nabité programem od atraktivních prezentací až po exkurze v terénu. „Žáci se doptávali především na technické detaily. Líbilo se jim, že mohli propojit informace ze školního teoretického vyučování s praxí,“ řekla organizátorka akce Pavla Bilíková z ČEZ Distribuce. „Pro účastníky bylo zajímavé zjištění, že při práci v rámci distribučních síti budou potřebovat fyzickou sílu, například při zvedání techniky do výšky,“ dodala s úsměvem Bilíková. Premiéru mělo personální okénko, na kterém se studenti dozvěděli praktické rady, jak nejlépe napsat životopis nebo jak u energetiků probíhá pracovní pohovor.

„Distribuční maturity mají dlouholetou tradici a na našich partnerských školách je o ně stále větší zájem. Z přihlášených žáků musí vyučující vždy vybírat ty, kteří jsou nejaktivnější a o studijní obor mají opravdový zájem,“ říká Martin Klacián, náborový specialista Skupiny ČEZ. A co maturity přináší studentům? „V prvé řadě vidí, jak mohou využit znalosti nabyté během studia v praxi. Zároveň mohou získat jasnou představu o svém možném budoucím uplatnění. Podle vyučujících z partnerských škol je Distribuční maturita ojedinělou výrazně prakticky zaměřenou akcí,“ dodal Klacián.

V průběhu přednášek i exkurzí studenti poznali mnoho zajímavostí z provozování sítí vysokého a velmi vysokého napětí, informace o diagnostice, měření nebo dispečerském řízení distribuční soustavy.

Distribuční maturity se zúčastnili studenti škol z Ostravy, Opavy, Frenštátu pod Radhoštěm, Frýdku-Místku, Karviné, Lipníku nad Bečvou, Olomouce, Mohelnice, Brna a Třebíče.





Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.