OKD investuje 70 milionů do důlních stojek, zvýší efektivitu i bezpečnost

240 teleskopických ocelových stojek o délce 1,7 metru a hmotnosti 700 kilogramů v hodnotě 70 milionů korun bude v průběhu srpna a září instalovat OKD v porubu v jižní lokalitě Dolu ČSM. Teleskopické stojky ušetří čas a odstraněním manuální práce zvýší bezpečnost.

Teleskopické stojky jsou pro OKD vyrobeny na míru ze speciální oceli s vysokou pevností. Tvoří součást 17tunových mechanizovaných výztuží, tzv. sekcí, podpírajících nadloží sloje, aby nedošlo k jejímu zavalení.

„Stojky lze snadno vysunout a nastavit na rozpětí 1,7 – 3,7 metru podle mocnosti sloje. Původní hydraulické stojky se musely na požadovanou výšku nastavovat ručně pomocí nástavců, použití teleskopických stojek proto zlepší bezpečnost a zkrátí dobu nastavování do potřebné výšky,“ vysvětlil Antonín Míra, hlavní mechanik Dolu ČSM v OKD.

Teleskopické stojky vyrábí pro OKD polská společnost Famur. Dodávky budou probíhat od srpna do poloviny září.

„Před instalací v porubu budou stojky průběžně montovány do jednotlivých sekcí mechanizované výztuže v montážní komoře. Každá sekce vážící 17,5 tuny se poté za pomocí hydraulického přepravního zařízení dopraví do prorážky porubu, kde se následně upne," popsal postup instalace Míra.




Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.