Autobusový dopravce Z-Group bus ponechá na některých linkách původní slevy

Od 1. dubna se mění systém státních slev na jízdném ve veřejné dopravě pro vybrané skupiny cestujících. Od pátku jsou nově státní slevy ze základního jízdného pro žáky, studenty a seniory namísto dosavadních 75 procent pouze 50 procent. V praxi to znamená, že děti, studenti a senioři zaplatí za cestování autobusem dvojnásobek. Levné ježdění tak pro ně v pátek končí. Ovšem ne na všech linkách.

Na vybraných linkách autobusového dopravce Z-Group bus v Moravskoslezském a Zlínském kraji zůstane i nadále zachováno jízdné s původní slevou 75 % pro děti, studenty a seniory starší 65 let i po 1. 4. 2022.

„Zachováme původní slevy jízdného, abychom nezvyšovali náklady na dojíždění do škol pro žáky a studenty a o víkendech podpořili turistický ruch, který zůstane pro tyto skupiny obyvatel stále dostupný,“ vysvětlil oblastní ředitel Z-Group bus, divize Morava Jan Širc.

Původní slevy na základním jízdném ve výši 75 procent pro žáky, studenty a seniory zůstávají i nadále zachovány na těchto linkách:

Na linkách 721380 a 820811 na trase Vsetín-Zlín-Brno zůstane sleva zachována u jízdenek do vzdálenosti 35 km. Dopravce tak podpoří především dojíždění studentů mezi jednotlivými městy na trase.

Na linkách 910120 a 850153 na trase Ostrava-Ovčárna a Malá Morávka, Karlov-Ovčárna zůstane sleva zachována u jízdenek do vzdálenosti 25 km. Nejvíce to ocení cestující ze záchytných parkovišť v Karlově na Ovčárnu, kde by mohly hlavně rodiny s dětmi výrazně ušetřit. Parkování v Karlově je na rozdíl od parkoviště na Hvězdě zdarma.

Na linkách 910127 a 880133 na trase Ostrava-Rožnov p. R.-Pustevny a Nový Jičín-Pustevny-Bílá zůstane sleva zachována u jízdenek do vzdálenosti 25 km. Zachování původních slev bude mít největší význam pro cestující z Rožnova pod Radhoštěm na Pustevny, kdy opět ušetří především rodiny s dětmi. Spoje těchto linek mezi Rožnovem a Pustevnami jsou navíc nejrychlejší.

Na lince 910122 z Ostravy přes Rýmařov do Zábřehu zůstane sleva zachována v celé délce linky. Významně by tak měli ušetřit zejména studenti dojíždějící do škol.

Na lince 910130 z Českého Těšína a Třince na Horní Lomnou zůstane sleva zachována v celé délce linky. Díky tomu ušetří především turisté.

Snížení slev pro některé skupiny cestujících na začátku roku schválila vláda. Do konce března platná sleva pro děti od 6 do 18 let, studenty od 18 do 26 let a seniory od 65 do 70 let se snižuje ze 75 % na 50 %. Pro kategorii běžného dospělého cestujícího platícího plné jízdné se podmínky nemění.




Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.