Uprchlíci se ve Frenštátě zajímali o možnosti práce a umístění dětí do škol

Město Frenštát pod Radhoštěm uspořádalo ve čtvrtek 16. března 2022 informativní setkání pro občany Ukrajiny, kteří nyní pobývají na Frenštátsku. V Domě kultury se sešlo více jak 80 uprchlíků, kterým zástupci města, charitativních organizací, Úřadu práce, místních mateřských, základních a středních škol a zaměstnavatelů poskytli široké spektrum informací od nabídek materiální, sociální, psychologické a duchovní pomoci, sociálních dávek, přes pomoc s registrací, s návštěvami lékařů, úřadů až po možnosti a podmínky vzdělávání dětí a nabídky zaměstnání.

Setkání bylo určeno pro všechny občany Ukrajiny, kteří pobývají v souvislosti s válkou na Ukrajině ve Frenštátě pod Radhoštěm a obcích Bordovice, Lichnov, Tichá, Trojanovice, Veřovice, ale i české občany, kteří v současné době poskytují uprchlíkům z Ukrajiny ubytovaní. „Nejprve jsme vždy sdělili informace k dané službě nebo typu pomoci s tím, jak to konkrétně funguje tady u nás na Frenštátsku. Pak následovaly dotazy. Protože se ponejvíce jednalo o matky s dětmi, tak nejširší diskuse a dotazy směřovaly do oblasti školství a vzdělávání. Konkrétně se ženy ptaly na možnosti nástupu jejich dětí do frenštátských škol a školek, zorganizování dětské skupiny, kurz českého jazyka, ale také na vysoké školy a univerzity. V závěru setkání si ředitelka ZŠ Tyršova 913 a ředitel Gymnázia a Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky a Hotelové školy zapisovali již předběžný zájem o výuku a studium,“ uvedla Jana Prášková, vedoucí odboru sociálních věcí a hlavní organizátorka tohoto setkání.

V průběhu setkání se také například hovořilo o potravinové a materiální pomoci Charity Frenštát, nabídce terénní sociální služby a duchovní pomoci Armády spásy, možnostech využití jednorázové dávky mimořádné okamžité pomoci a nabídce volných pracovních míst prostřednictvím frenštátské pobočky Úřadu práce. Setkání se zúčastnili také zástupci některých místních zaměstnavatelů. Všechny základní důležité informace a kontakty dostali ukrajinští občané také v písemné formě ve svém jazyce.

„Jedním z cílů tohoto setkání bylo zjistit přibližný skutečný počet ukrajinských uprchlíků na Frenštátsku a získat od nich zpětnou vazbu. Co ukrajinští uprchlíci konkrétně potřebují, co jim chybí, dozvědět se, jaké mají obavy. Potvrdilo se, že nejdůležitější je pro ně získat pocit bezpečí a jistotu, že jsou zde vítáni a mohou dlouhodoběji zůstat a nemuset se v nejbližších týdnech někam stěhovat či přesouvat. Většina z nich by chtěla také ihned začít pracovat, ale podmínkou toho je samozřejmě zajištění péče o jejich děti… Ale to jsou všechno záležitosti, které se stále průběžně řeší, vyvíjejí a mění, jsou často navázány na rozhodnutí v kompetenci státu a ústředních orgánů…. Takže je před námi všemi ještě hodně práce,“ uzavřela vedoucí odboru.




Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.