Soutěž Regionální potravina už 12. rokem upozorňuje na místní farmáře a producenty. V devíti kategoriích soutěží kvalitní poctivé produkty vyrobené z místních surovin. Nejvíce výrobků se letos sešlo v kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin. „Je těžké odhadnout, co zapříčinilo takový nárůst zájmu o soutěž. Vloni byla přihlášena necelá stovka produktů, letos se jich soutěže zúčastnilo 146. Důvodů může být hned několik. V poslední době opravdu výrazně roste obliba lokálních produktů, svou roli mohl sehrát i dlouhý lockdown, kdy se do produkce sýrů, marmelád nebo třeba domácích moučníků mohlo pustit více drobných farmářů či producentů. Na soutěži je totiž sympatické, že podporuje menší podnikatele, často třeba rodinné firmičky. Další okolností mohly být diskuze o nutnosti navýšení podílu místních produktů u prodejců. Důležité ale je, že je v našem regionu řada šikovných lidí, které se mohou pochlubit skvělými dobrotami,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Jan Krkoška.
Kromě samotného ocenění Regionální potravina byly uděleny také tři Ceny hejtmana Moravskoslezkého kraje. Získaly ji ovčí čerstvý sýr z Farmy pod Filipkou v Návsí, Hukvaldské mrkvánky s povidlovou náplní z Marina Bakery a Česnekové pesto bohuslavické Farmy u Veverků.
Do soutěže Regionální potravina se mohou zapojit pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. „Zelená pečeť“ na obalu zaručuje, že oceněné potraviny jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin.
VÝROBKY OCENĚNÉ ZNAČKOU REGIONÁLNÍ POTRAVINA MSK:
- Masné výrobky tepelně opracované: Uzená paštika / Řeznictví a uzenářství Latoň
- Masné výrobky trvanlivé: Škvarky v sádle / Machač - Malokapacitní jatka
- Sýry: Kozí sýr s pažitkou / Milan Myška, Albrechtičky
- Mléčné výrobky ostatní: Jogurt bílý / Stanislav Zámečník, Ostrava
- Pekařské výrobky včetně těstovin: NUDLE polévkové s libečkem a petrželkou / Fajna pasta
- Cukrářské výrobky včetně cukrovinek: Kaplanův řez / Labumix
- Alkoholické a nealkoholické nápoje: Sirup angrešt fructusterrae / Supremus
- Ovoce a zelenina: AMARANT / Tomáš Lecián, Kroměříž
- Ostatní: Pastovaný med s mátou / Slezská zahrádka
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Značku administruje Státní zemědělský intervenční fond. V současné době je v České republice oceněno 407 produktů od 312 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na stránkách Regionální potravina.
