U hasičárny v Proskovicích vysadili přes 40 dřevin, strom zasadil i ostravský primátor

Několik desítek občanů ostravského obvodu Proskovice se zapojilo do sázení ovocných a okrasných stromů a keřů ve volnočasovém areálu u místní hasičárny. Lidé se těší, že stromy přinesou stín hasičům, kteří tady trénují, dětem, které si sem chodí hrát na oblíbené hřiště i teenagerům využívajícím zdejší workoutové cvičiště. Na veřejné sázení zavítal i primátor Ostravy Jan Dohnal. Na sázení získali proskovičtí radní bezmála 80 tisíc korun od Nadace ČEZ.

Ostravský primátor zasadil strom do aleje. Ta bude lemovat populární cyklostezku z Krakova do Vídně, která obvod protíná. „Ostrava náleží mezi nejzelenější města v zemi, za každý další ‚zelený‘ projekt jsem vděčný. Nápad dokonce iniciovali místní obyvatelé a do výsadby se také zapojili. Význam výsadby je zřejmý, stromy přispějí k zadržování vody v krajině, nabídnou stín v horkých dnech, poskytnou úkryt živočichům, hmyzu i ptákům, a ve výčtu přínosů bychom mohli pokračovat dále,“ uvedl primátor města Jan Dohnal.

Volnočasový areál u hasičárny je mezi lidmi stále oblíbenější. Obvod tady vybudoval dětské a workoutové hřiště a v plánu jsou i další úpravy. „Těšíme se, že nové stromy zároveň zajistí biodiverzitu lokality včetně nových možností pro hnízdění ptáků,“ řekla starostka městského obvodu Ostrava-Proskovice Táňa Paličková, která měla velkou radost z hojné účasti občanů. „Je to mnohem lepší, než kdybychom si výsadbu objednali na zakázku u nějaké firmy. Tím, že se lidé aktivně zapojili, získají k území osobní vztah,“ dodala starostka.

Grant Stromy Nadace ČEZ, který letos vstoupil do dvanáctého roku své existence, podpořil výsadbu více než 115 000 stromů a dalších dřevin za více než 70 milionů korun. „Obě čísla opět narůstají, neboť právě vrcholí podzimní výsadba. Zájem o grant Stromy je stále veliký – samosprávy, ale třeba i hasiči nebo další spolky, mohou na výsadbu zeleně získat až 150 000 korun. V přijatých žádostech stále převažují aleje a stromořadí, čím dál častěji se ovšem objevují i další nápady. A hlavně nás těší, že se do sázení stále častěji aktivně zapojují občané, tak jako v případě Proskovic,“ podotkla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Více informací na www.nadacecez.cz.




Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.