Skryté poklady Zoo Ostrava: Nový druh kriticky ohroženého lemura

Na poslední pátek v říjnu připadá Světový den lemurů. Jeho cílem je upozornit na ohrožení těchto madagaskarských poloopic a motivovat veřejnost k záchraně lemurů před úplným vyhubením. Ochraně lemurů se dlouhodobě věnuje i Zoologická zahrada a botanický park Ostrava – jak zapojením do záchranných chovů v lidské péči, tak i přímou podporou ochranářských aktivit na Madagaskaru. Lemurům pomáhají i všichni návštěvníci zoo, a to prostřednictvím programu „Tři koruny ze vstupu“. U příležitosti „svátku“ lemurů zoo představila nový druh, který začala chovat.

Novým druhem lemura v Zoo Ostrava je lemur širokonosý (Prolemur simus). Je největším druhem ze skupiny takzvaných „bambusových“ lemurů, v jejichž potravou je převážně bambus. Dříve se tento druh vyskytoval na poměrně velkém území Madagaskaru, ale zejména kvůli rozsáhlému odlesňování žije dnes na pouhých několika procentech (1-4 %) původního areálu. Početnost divoké populace se odhaduje na 1 500 jedinců. V mezinárodním Červeném seznamu (IUCN) je řazen v kategorii kriticky ohrožený (Critically endangered).

Lemur širokonosý není vzácný jen v jeho původní domovině, ale také v lidské péči. „V rámci Evropského ex situ programu je chováno pouhých 32 jedinců v 8 institucích. Chovatelské úspěchy zaznamenává zoo v Kolíně nad Rýnem, ze které jsme přivezli dvě samice. Další úspěšnou zoo je zoo v britském Burfordu, odkud bychom měli v nejbližší době dovézt i samce, ale vzhledem k Brexitu a obtížím, které jsou s tím spojené, se jedná o poměrně náročný transport,“ popisuje situaci zooložka Pavla Slavíčková. Návštěvníci ostravské zoo nový druh ohroženého primáta ale neuvidí. „Jedná se o velmi citlivý druh, proto je prozatím tento potravní specialista umístěn v chovatelském zázemí. Doufáme, že se nám podaří úspěšně sestavit chovnou skupinu a následně se pak dočkáme i přírůstků,“ dodává Pavla Slavíčková.

Zoo Ostrava je dlouholetým chovatelem lemurů. V současné době chová 10 druhů těchto madagaskarských poloopic. Je zapojena nejen do mezinárodních záchovných programů v lidské péči, ale věnuje se i ochraně křehké biodiverzity přímo na Madagaskaru. Od roku 2005 je členem Asociace pro výzkum a ochranu lemurů (AEECL). Od roku 2016 jsou do podpory záchranného projektu Sahamalaza zapojeni i všichni její návštěvníci prostřednictvím programu Tři koruny ze vstupu.




Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.