V Doubravě vysadili před školkou pět druhů keřů, pomohly i děti

Prckové ze školky se názvy keřů, které mají změnit prostředí před mateřskou školou v Doubravě, budou učit asi dlouho: svída krvavá, meruzalka alpská, skalník celokrajný, klokoč zpeřený a kalina tušalaj. Zahradníci, kteří jejich výsadbu navrhli, ale mají jasno: Je to nejlepší možné řešení pro odclonění budovy od silnice a zároveň jistota, že se i na Karvinsku, které stále patří k nejznečištěnějším oblastem v republice, bude dřevinám dařit. Na výsadbu obci přispěla bezmála 87 tisíc korun Nadace ČEZ, upřesnil mluvčí energetiků Vladislav Sobol.

„Před sázením jsme vykáceli túje a další staré keře, které už byly na konci své životnosti. Díky nové výsadbě bude prostor před školkou mnohem vzdušnější,“ vysvětlila starostka Jiřina Ferenčíková, proč obec k obměně dřevin před mateřskou školou přistoupila. Objekt je hojně navštěvovaný, sídlí v něm také školní jídelna, družina a knihovna.

Výsadbu zajistila firma DVOŘÁK LESY, SADY, ZAHRADY z Ostravy-Petřkovic, druhy keřů a jejich rozmístění navrhl expert na výsadby Pavel Dobeš. „Vybrané dřeviny poměrně rychle vyrostou a objekt odcloní, zároveň se ale vykácením tújí prostor před školkou krásně otevřel,“ řekl Pavel Dobeš a dodal, že druhy keřů pečlivě vybírali. „Zvolili jsme pestré keře, které zároveň dobře snášejí horší kvalitu vzduchu a jejich listy budou fungovat i jako pohlcovač prachu,“ dodal zahradník.

Grant Stromy Nadace ČEZ, který letos vstoupil do dvanáctého roku své existence, podpořil výsadbu více než 115 000 stromů a dalších dřevin za více než 70 milionů korun. „Obě čísla již pochopitelně opět narůstají, neboť právě probíhá podzimní výsadba. Zájem o grant Stromy je stále veliký – samosprávy, ale třeba i hasiči nebo další spolky, mohou na výsadbu zeleně získat až 150 000 korun. V přijatých žádostech stále převažují aleje a stromořadí, čím dál častěji se ovšem objevují i další nápady, například zakládání nových obecních sadů, zastiňování venkovních sportovišť či koupališť. Zakládají se třeba i arboreta,“ podotkla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.





Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.