Teenageři z Havířova dostali na prázdniny parkourové hřiště

Havířov má od začátku prázdnin nové Oranžové hřiště – hřiště na parkour, jeden z nejmladších sportů oblíbený hlavně mezi teenagery, kteří se vyžívají v elegantních přeskocích, saltech a flipech. Na nové hřiště přispěla městu rovný 1 000 000 korun Nadace ČEZ.

„Milion korun od Nadace ČEZ není zanedbatelná částka a já věřím, že moderní parkourové hřiště mládež nadchne. Prostory hřiště jsou otevřené, k dispozici všem zájemcům o trochu adrenalinu. Navíc celé prázdniny jsou před námi. Společnost ČEZ ESCO je nám partnerem nejen při modernizaci energetiky v Havířově, ale také při každodenním rozvoji našeho města. Několik společných projektů zvelebování Havířova máme za sebou a další chystáme,“ řekl při otevření hřiště na začátku července primátor Havířova Josef Bělica.

Hlavními prvky nového hřiště jsou tyče zasazené v různých výškách a určené pro trénink rovnováhy i k rozvoji síly na hrazdách ve formě shybů, přítahů do vzporu a také k rozvoji obratnosti. Dalšími prvky jsou dřevěné kladiny pravidelného válcového tvaru určené k přeskakování různými způsoby a k rozvoji rovnováhy. Mezi atraktivní prvky patří také svislé stěny určené k nácviku výlezů a slezů. Podloží tvoří pryžová dopadová plocha, takže hřiště obsahuje vše podstatné pro bezpečný a efektivní trénink parkouru.

Z nového hřiště je nadšený i radní pro sport Daniel Vachtarčík: „Hřiště bude sloužit nejen aktivní parkourové komunitě, kterou v Havířově máme, ale všem zájemcům, dětem i dospělým.“

„Nápad na vybudování parkourového hřiště přišel přímo od občanů Havířova, kteří se tímto sportem zabývají, jako námět do participativního rozpočtu. Skončil však těsně pod čarou, a tak vedení města hledalo další možnosti, jak peníze získat a vytoužené hřiště vybudovat," vysvětlil generální ředitel společnosti ČEZ Energo a předseda představenstva firmy ENVEZ Martin Václavek, jak vznikl nápad získat podporu od energetiků.

Parkour je druh moderní pohybové disciplíny, jejímž základem je schopnost dostat se z jednoho bodu do druhého co nejefektivněji za použití vlastního těla. Název disciplíny vznikl kolem roku 1998 a definoval ho Francouz David Bell. Cílem je být silnější a zdokonalovat se v umění pohybu v přirozeném životním prostředí, nejprve v lese a pak právě ve městě.





Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.