Energetici vybrali 250 kg oblečení pro Adru

Zaměstnanci Skupiny ČEZ z Ostravska udělali průvan ve svých šatnících a zapojili se do stejnojmenné charitativní akce, která v těchto dnech probíhá v provozech ČEZ po celé republice. Nasbírali 250 kilogramů oblečení, o 16 více kg než vloni. První část darovaných věcí prodá ADRA Havířov ve svých charitativních obchůdcích a výtěžek použije na provoz dobrovolnických center podporujících zařízení pro hendikepované a seniory, druhou rozdá prostřednictvím sociálních šatníků potřebným, řekl mluvčí ČEZ Vladislav Sobol.

„Většina darovaných věcí byla opravdu kvalitních, ty okamžitě putovaly do Charitativních obchůdků v Havířově, Karviné, Orlové a Českém Těšíně, které jsou osvobozeny od DPH a fungují v režimu veřejné sbírky. Tam oblečení i další věci prodáme a to nám umožní zafinancovat režijní náklady na činnost dobrovolníků, letos nám navíc pomohou se zvýšenými náklady v souvislosti s covidem,“ vysvětlila vedoucí charitativních ADRA obchodů a ADRA sociálních šatníků při Dobrovolnickém centru ADRA Havířov Marcela Holková. Oblečení, které už není vhodné k prodeji, Adra rozdá ve svých Sociálních šatnících například samoživitelkám nebo rodinám, které se aktuálně dostaly do tíživé situace.

Mnozí zaměstnanci ČEZ už měli doma pytle s oblečením připravené. „Sbírka probíhá několik let a zdejší zaměstnanci už si na ni zvykli, takže věci nevyhazují do kontejnerů na textil a čekají na Průvan v šatníku, protože vědí, že díky našim obchůdkům budou mít darované věci dvojí využití – poslouží lidem, kteří si je za symbolickou cenu koupí, a navíc seniorům nebo hendikepovaným, protože tam putuje výtěžek z prodeje,“ konstatovala hlavní koordinátorka dobrovolníků havířovské Adry Jana Žoričová. Lidé podle ní donesli nejen vynošené šaty, ale i několik unikátů, které se v charitativních obchůdcích dobře prodají. „Úžasné byly hrníčky a podšálky z růžového porcelánu, ty byly fakt vymazlené. Byla jsem také unesena z ručně pletené deky, z několika kvalitních obleků, z originálních karnevalových šatiček na halloween, z unikátního malého dětského kufru ve tvaru tygra a z parádní školní aktovky. Nasbíraly se i skvělé batohy a kabelky, ale hlavně spousta úžasných, téměř nových oděvů. Navíc vše úhledně složeno do vzorných komínků, pak byla radost dávat věci rovnou do regálů v ADRA obchodech,“ dodala Jana Žoričová.

Charitativní Průvan v šatníku probíhá kromě Ostravy také v Praze, Dukovanech, Temelíně, Hradci Králové, Plzni a Děčíně, tedy v centrálních místech regionů, v nichž Skupina ČEZ působí.

Skupina ČEZ a její elektrárny v regionech naplňují společenskou odpovědnost do posledního puntíku. Dlouhodobě podporují neziskové organizace ve svém okolí, a to jak finančně, tak také prostřednictvím podpory jejich zaměstnanců. Již tradičními se staly různé charitativní sbírkové akce či velikonoční a vánoční trhy, při kterých organizace nabízí své výrobky. Neméně významná je přímá pomoc při tzv. dobrovolnických dnech, které ČEZ pro své zaměstnance organizuje. Dalším významným prvkem pomoci se staly tzv. „charitativní snídaně“, při kterých si zaměstnanci elektráren zakupují produkty chráněných pracovišť regionu.

„Mám radost, že ČEZ má zaměstnance, kterým jejich okolí není lhostejné a zcela přirozeně se zapojují do celospolečensky prospěšných projektů. Jednou z aktivit našeho týmu je přinášet inspiraci a příležitosti pomoci, abychom společně naplňovali poslání naší společnosti být dobrým partnerem, který rozvíjí vztahy s komunitami a neziskovým sektorem. Angažovanost našich zaměstnanců dává naší práci smysl, dobrý pocit z projektů prospěšných pro společnost a v neposlední řadě je pro nás další výzvou a motivací,“ doplnila Petra Junger, manažerka útvaru Diverzita a inkluze.





Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.