Přestaňte nás zneužívat! Starostové z celé Moravy žádají po Rakušanovi změnu názvu hnutí Starostové. Kdo výzvu podpořil z našeho kraje?

KRAJ - Starostové a primátoři moravských měst a obcí vyzvali Víta Rakušana, aby jako předseda inicioval změnu názvu hnutí Starostové a nezávislí. Podle autorů výzvy Rakušan zklamal důvěru starostů a jen zneužívá jejich práci. Vyčítají mu také nulovou komunikaci s vedením samospráv a žádný ohled na potřeby měst a obcí.

Šéf hnutí Starostové se ocitl pod palbou starostů - a to nejen kvůli jeho postupu při rušení poboček České pošty. Foto: FB

Podle autora výzvy Josefa Bělici, primátora Havířova, se během jediného dne k textu přidalo téměř dvacet starostů a primátorů. "Další kolegové mě nyní oslovují a chtějí se pod výzvu připojit. Stejně jako já se už nemůžou dívat na to, jak hnutí STAN využívá dobré pověsti starostů, přitom předseda Rakušan ignoruje nejen zájmy měst a obcí, ale přestal s námi o zásadních věcech úplně komunikovat," uvedl pro Rej.cz Josef Bělica.

V Moravskoslezském kraji se k výzvě přidali například primátor Opavy Tomáš Navrátil, starostka Orlové Lenka Brzyszkowská, starostka Rychvaldu Dagmar Pížová nebo starostové čtyř městských částí Ostravy. Za další kraje text podpořili starosta Kroměříže Tomáš Opatrný nebo primátor Zlína Jiří Korec i primátoři Prostějova a Přerova František Jura a Petr Vrána. 

Co žádají starostové po předsedovi Starostů?

Pane předsedo hnutí Starostové a nezávislí Víte Rakušane,

jelikož jste opakovaně zklamal důvěru starostů a primátorů měst a obcí České republiky, vyzýváme Vás, abyste se s Vašimi kolegy přestali politicky sdružovat pod názvem "Starostové". Nulová komunikace s vedením samospráv, žádný ohled na potřeby měst a obcí. Tak lze shrnout styl Vaší práce.

Naposledy jste selhal při nepovedené transformaci České pošty, kdy jste starosty a primátory zcela obešel a bez jejich vědomí společně s managementem České pošty rozhodl o zrušení stovek poboček. Vnímejte naši výzvu jako logický, správný a legitimní krok, kterým chceme zabránit matení občanů ČR. Vy ve skutečnosti nereprezentujete starosty, tak proč se za nás falešně schováváte? 

Ctíme demokratické principy, respektujeme výsledky voleb a nijak nezpochybňujeme Vaše právo zastávat funkci ve vládě ČR. Ovšem důrazně protestujeme proti zneužívání práce starostů a primátorů v názvu Vašeho hnutí.

Nemáte na to nárok. Zde jsou jen některé důvody: 

- hnutí Starostové a nezávislí má ve svých řadách daleko méně starostů než jiné politické subjekty zastoupené v Poslanecké sněmovně,

- na Vašich volebních kandidátkách se starostové vyskytují zřídka, 

- a co je nejdůležitější – směřování Vaší práce a styl komunikace s municipalitami není pro starosty přínosem, naopak, naši činnost pro občany nám komplikujete a ztěžujete.

Pane Rakušane, vyzýváme Vás, přestaňte zneužívat práci starostů a primátorů a jako předseda iniciujte změnu názvu Vašeho hnutí.

Starostové a primátoři měst a obcí České republiky.




Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.